Welcome to Delicate template
Header
Just another WordPress site
Header

Vanliga myter om kontaktlinser

januari 21st, 2012 | Posted by admin in Linsfakta

Precis som med mycket annat finns det i allra högsta grad diverse myter och falska förutfattade meningar om kontaktlinser som i olyckligtvis kan ge upphov till viss tvekan hos människor som väljer mellan linser och andra synkorrigerande medel. Att detta hindrar vissa från att över huvudtaget våga prova kontaktlinser är förstås mycket synd och kan leda till att folk helt enkelt väljer alternativ som är sämre både ekonomiskt och komfortmässigt för att korrigera sin syn.LINSER-LINSKOLLEN

Som förespråkare av kontaktlinser vill vi förstås slå hål på dessa myter, så nedan följer några svar på klassiska falskheter om linser:

 • Myt: linser kan försvinna in bakom ögonen
  Svar: Det är fysiskt omöjligt att en lins skulle kunna försvinna in bakom ögat. Den tunna hinna som täcker ögat sitter ihop med insidan av ögonlocken, så linsen kan omöjligen röra sig till ögats baksida.
 • Myt: linser kan fastna på ögonen
  Svar: Det finns inga ämnen i linsernas material som skulle kunna få dem att fastna. Alla linser kan enkelt tas ur med hjälp av fingertopparna – även om det som nybörjare kanske kan ta lite tid att lära sig.
 • Myt: Tonåringar och barn kan inte använda linser
  Svar: Linser är mycket vanligt bland både vuxna personer, tonåringar och barn. En vanlig startålder för linsbärande är 13 år, men även yngre barn har möjlighet att använda linser förutsatt att de är tillräckligt mogna för att kunna ta hand om linserna. Lättaste sättet att avgöra om ditt barn är redo att använda kontaktlinser är att redogöra med din optiker.
 • Myt: Linsanvändning kan förvärra närsynthet hos barn
  Svar: Enligt en ny studie är det bevisat att barn i åldern 8-11 visar att barn som använder kontaktlinser inte blir mer närsynta än barn som använder glasögon.
 • Myt: Linser ramlar lätt ur ögonen och försvinner
  När alla kontaktlinser på marknaden var gjorda av lite hårdare plast (alltså för kanske 20-30 år sedan) var risken större att linserna vek sig och föll ur, men med dagens tunna material händer det mycket sällan att linserna hamnar snett och ramlar ur.
 • Myt: Personer med astigmatism kan inte använda linser
  Svar: Idag finns toriska linser som är speciellt utvecklade och anpassade för att korrigera astigmatism, så även om du fått höra att ditt synfel är för komplext för att korrigeras med linser är chansen stor att du kan använda dig av toriska linser. Den enda som kan avgöra om du kan bära linser eller inte är en optiker, alltså bör du alltid göra en synundersökning med linsutprovning hos en optiker innan du drar förhastade slutsatser.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

One Response

 • jhnna says:

  Det där med att linsen kan försvinna bakom ögat är ju en klassisk “min kompis kompis kompis”-grej som folk alltid säger. Skönt att höra att det inte är sant! Ska referera hit nästa gång jag hör det ;)Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>